Skip to content

Mąka – dobro ziemi przekazywane przez pokolenia

August 12, 2016

Mąka jest surowcem powszechnie wykorzystywanym do produkcji bardzo wielu produktów, które są niezbędne w naszym codziennym życiu (np. pieczywa, makaronów).

Dzielimy ją pod wieloma względami, np. na: produkowaną ze zbóż wytwarzaną z innych roślin niż zboża.

11041

Wśród mąk rozróżniamy także:

-mąki chlebowe (pszenna, żytnia) – wykorzystywane do wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych i cukierniczych

-mąki niechlebowe (jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana).

Produkowane są także mąki ze specjalnymi dodatkami. Do potraw kuchni wegetariańskiej często wykorzystywane są mąki ciemne, ze względu na ich walory odżywcze, oraz mieszanki mąk niechlebowych. Istnieją także mąki ze środkami spulchniającymi i tzw. ulepszaczami – tych jednak nie polecamy państwu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podstawowe typy mąk:

-mąka luksusowa — do ciast drożdżowych i smażonych

-mąka poznani – do ciast pierogowych, kluskowych, na pizzę, do zasmażek i sosów

-mąka wrocławska – do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów

-mąka kukurydziana – do ciast kluskowych, placków

-mąka tortowa – do ciast biszkoptowych

-mąka krupczatka do ciast kruchych, półkruchych i makaronowych.

Mąka nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, lecz o kilku rzeczach należy pamiętać. Miejsce, w którym ją trzymamy, powinno być suche i chłodne, z dala od produktów o intensywnym zapachu. Możemy przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce. Nie należy zamykać jej w hermetycznych opakowaniach, a każdą mąkę przed użyciem najlepiej przesiać przez sito.

Produkty mączne, takie jak chleb, bogate są w potrzebne człowiekowi składniki mineralne, np. 2 kromki chleba uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na cynk, 2 kromki chleba z mąki razowej na fosfor. Dodatkowo produkty mączne pomagają w pozyskiwaniu i przemianie materii.


baner2Sprawdź profesjonalne akcesoria do przedłużania rzęs

From → kuchnia

Leave a Comment

Leave a comment